Albert Ploeger Kunstmeditaties

Mensen in de ex-DDR
ddr-12.jpg Mensen in Oost-Duitsland, die soms wel 56 jaar onder een dictatuur leefden, hebben geleerd om in het openbaar niet zomaar openhartig en kritisch te spreken. Men was op z’n hoede omdat men niet wist wat de ander zou doen met kritiek. Het wekt dan ook geen verbazing dat vele ouderen ook na de “Wende” in 1989 deze tweede natuur van wantrouwen hebben behouden. Gelukkig kan het ook heel anders zijn, merkten wij op onze reis in september 2016 langs de Oostzee. (Geplaatst op 19 oktober 2016. Categorie: Reizen)


Schoonheid kan een gruwel zijn
breitenau-3.jpg Schoonheid, is dat niet een van de hoogste waarden voor de mens? Helaas kan zij omslaan in haar tegendeel, in lelijkheid. Het schone kan echter ook in alle schoonheid zèlf een gruwel worden. Zoals de geschiedenis van het prachtige middeleeuwse klooster in Breitenau laat zien. In 1933 werd het verdeeld in een kerk en een concentratiekamp. (Geplaatst op 8 september 2016. Categorie: Reizen)


Oorlogshelden
oorlogshelden-marc.jpg Tussen 1870 en 1945 voerden Frankrijk en Duitsland drie oorlogen. Zowel gelovigen als ongelovigen aan beide kanten meenden te strijden voor de goede zaak. Ook kunstenaars zoals de Franse beeldhouwer Gaudier-Brzeska en de Duitse schilder Marc – beiden gingen vrijwillig de strijd in en kwamen om aan het front, in 1916. Zij staan als oorlogshelden vermeld op gedenktekens… (Geplaatst op 7 november 2011. Categorie: Reizen)


Causse Méjean
caussemejean2.jpg We zijn opnieuw op de Causse Méjean, één van vele Franse kalksteenplateaus. Vlakten heten ze, maar voor Nederlandse begrippen lijken het eerder heuvellandschappen met vaak meer dan 300 meter hoogteverschil, op deze causse tussen 800 en ruim 1200 meter. Waarom is dit doodstille schijnbaar oersaaie gebied zo onrustbarend enerverend schoon? (Geplaatst op 14 september 2011. Categorie: Reizen)


De schok van Loburg
loburg.jpg We zitten in een parkje bij een keurig gerestaureerde ruïne in Loburg. Indrukwekkend, zegt onze gids van de Straße der Romanik in Sachsen-Anhalt. Er staat een monument dat de stad Loburg in 1995 heeft geplaatst. Op een grote steen is een plaquette aangebracht met een korte tekst: Die Traurigkeit aber der Welt wirket den Tod. Die tekst schokt mij als ik hem lees, al weet ik eerst niet waarom… (Geplaatst op 14 september 2011. Categorie: Reizen)