Albert Ploeger Kunstmeditaties

Naar Engeland (4): Golven uit de diepte en de Hof van Eden
eng4-10.png Woolf beschrijft in haar boek The Waves (De golven) een groep van zes personen die samen haar eigen identiteit onthullen. We kunnen hun woelige levensreis vanuit de hof van Eden tevens zien als een pelgrimstocht: A Pilgrimage to Meet Virginia Woolf. (Geplaatst op 12 april 2019)


Naar Engeland (3): Virginia Woolf: Leven en dood, zoet en bitter
eng3-11.jpg Het tweede deel van mijn trilogie over Virginia Woolf heb ik genoemd: Naar Engeland 3. Virginia Woolf: Leven en dood, zoet en bitter. Uitgaande van Woolfs boek Mrs Dalloway en haar eigen vrolijkheid, maar ook haar psychische nood en waar deze op uitliep. (Geplaatst op 5 april 2019)


Naar Engeland (2): Virginia Woolf and Monks House in Rodmell; Between the Acts
eng2-02.png In augustus 2018 bezocht ik met mijn dochter Annemie het huis van Virginia en Leonard Woolf, Monks House, in Rodmell aan de Ouse. Naar Engeland 2 is het eerste deel van de trilogie over het leven en werk van Virginia Woolf. Ik introduceer haar door een beschrijving te geven van onze fietstocht langs de zee naar de Ouse, van haar woning en van haar laatste boek, Between the Acts, het enige dat ze voornamelijk daar geschreven heeft. Naar Engeland 3 heeft als thema “leven en dood”, aan de hand van Mrs Dalloway. Naar Engeland 4 gaat over The Waves en mijn ontmoeting met haar. (Geplaatst op 19 maart 2019)


The Problem of God (I)
buechler-cannon.jpg The Problem of God is de titel van een tentoonstelling in Düsseldorf, najaar 2015. Deze titel is ontleend aan een ‘toevallig’ werk van de Tjechisch-Engelse kunstenaar Pavel Büchler uit Manchester. Hij noemt zichzelf een atheïst, maar waarom dan toch dit werk en deze titel? (Geplaatst op 21 november 2015)


Wat nu, God? (The Problem of God II)
rauschenberg-mother-of-god.jpg Dezer dagen maakte ik binnen 24 uur The Problem of God en The Glory of God mee. Een wereld van verschil! Het eerste, het probleem, is de titel van een tentoonstelling in Düsseldorf, najaar 2015. Over die titel schreef ik al. De tweede, de glorie, zag ik daar ook, in werken van Kiecol, maar vooral in het Utrecht’s Psalter uit 830, nu ten toon gesteld in het Museum Het Catharijne Convent. Dit Psalter kan men nog wel zo goed bekijken op het internet. (Geplaatst op 23 november 2015)


Le Dieu, et les dieux… Een ander Problem of God (III)
adeagbo-mission.jpg Georges Adéagbo uit Benin moge een christen zijn, maar hij wil elke mens in zijn waarde laten. Hij is beslist geen voorstander van een universalistisch christendom. Noch van westers neo-koloniaal gedrag op politiek en cultureel gebied. Toegepast op de tentoonstelling The Problem of God: “Er zijn goden. Maar onder die goden is er één, die bij iemand past. Het probleem van God hangt om zo te zeggen in de lucht, er zijn vele soorten goden, en ieder kan zoeken naar de god die hij wil.” (Geplaatst op 21 november 2015)


Als levenden en doden elkaar ontmoeten. Mensen van goede wil – vroeger en nu
Als-levenden-voor.jpg Als levenden en doden elkaar ontmoeten. Mensen van goede wil – vroeger en nu. Dat is de titel van mijn laatste boek, met als motto: “Laten we iets moois van de toekomst maken”. Maak zoveel mogelijk van dit leven, voor jezelf en voor de ander, zodat je op het eind van je leven ook de neergang en de dood positief kunt aanvaarden omdat je leven voltooid is. Ikzelf en velen met mij – christen of niet – kunnen zich goed voorstellen dat men de voltooiing van het eigen leven ook mag ervaren als het toeleven naar een groots visioen… (Geplaatst op 7 mei 2015)


Ingemetseld – Bij een werk van Hubertus Gojowcyzk
ingemetseld.jpg In de Neue Galerie in Kassel zag ik in 2005 een opvallend werk. Wat van verre een gewone ruw gemetselde muur leek te zijn, bleek van dichtbij een lading aan elkaar gemetselde boeken. Ik bedacht dat een rijk man als Hildebrands Kegge, op zoek naar het schone en het ware, zo met boeken zou kunnen omgaan. (Geplaatst op 10 november 2011)


Ödön von Horváth en zijn strijd tegen de spiritualiteit van het nationaal-socialisme
horvath-portret.jpg Er zijn veel vormen van spiritualiteit die de mens positief kunnen beïnvloeden. De ideeën van Hitler en Himmler zijn daarvan een tegenpool: de ideologie van het nazisme is een spiritualiteit van het kwaad. In zijn roman Jeugd zonder God beschrijft de Duits-Hongaarse schrijver Ödön von Horváth aangrijpend, half-biografisch, zijn weg naar een kritisch verstaan van zijn eigen leven en van de nationaal-socialistische samenleving waar hij in Beieren deel van uitmaakte. (Geplaatst op 14 september 2011)


Zeven maal Jezus
jezus-vrouw.jpg Wie is Jezus? Die vraag heeft mij van jongs af aan beziggehouden. In München zag ik een video over “de schoonheid van het mislukken” – een jeugdkoor bestaande uit zeer slechthorenden en doven zong een werk van Bach. Ineens herkende ik in een jonge vrouw Jezus. Ik schrok ervan. Hoe kon dit? Werd ik beïnvloed door de vreemde muziek, nog wel Bach? De opvoering was een hele rare vertoning, en tegelijk zeer indrukwekkend. Zoals vaker in mijn leven vroeg ik mij opnieuw af: wie is Jezus voor mij? (Geplaatst op 4 augustus 2011)


De vrije wil bestaat niet
vrijewil.jpg De vrije wil bestaat niet De neurowetenschapper Victor Lamme heeft een goed leesbaar boek geschreven over recente ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. Hij zegt dat het handelen van de mens niet zozeer bepaald wordt door gevoelens en redelijk denken waar wij ons bewust van zijn, maar dat elke stimulus van buiten een respons krijgt vanuit “de anderhalve kilo vet en eiwitten” die we onze hersens noemen. De vrije wil bestaat niet. Het zogenaamde ‘ik’, de geest, is identiek aan het brein. Zijn materialistische mensvisie roept bij mij – als gelovig theoloog – veel vragen op. (Geplaatst op 26 juli 2011)


Mary and Annlee. About Representation and Presence in Visual Art: Summary in English
annlee.jpg Who is Mary, what is Annlee? The Mother of God and a virtual puppet, who do they represent? How can they be presented to us, in our culture? (Geplaatst op 15 december 2010)


Beschrijving van het artikel “Mary and Annlee”
annlee.jpg Wie is Maria, wat is Annlee? De Moeder Gods en een virtueel poppetje, wie vertegenwoordigen zij en hoe zouden zij bij ons, in onze cultuur, aanwezig kunnen zijn? (Geplaatst op 15 december 2010)


Beschrijving van “Morgen… in de verte. Een kerk van mensen”
morgen-in-de-verte.jpg Dit boek gaat over een kerk van mensen die zichzelf willen zijn. Zij maken zelf uit wat ze geloven en hoe ze zich willen verhouden tot de kerk. In de gemeenten en parochies die de auteurs voor ogen hebben bepalen niet de instituties en hun gezagsdragers de regels, maar de kerkleden zelf. (Geplaatst op 15 december 2010)